Besök Piteå

Posted by Oscar Andersson on July 22, 2015
Tips

Piteå finns beläget i Norrbottens län och är centralort i Piteå kommun. I kommunen bor det ungefär 40 000 invånare och drygt 22 000 av dessa bor i tätorten. Piteå är en medelstor ort i norra Sverige som erbjuder besökare allt från stadsarrangemang till naturupplevelser och kultur.

Varför ska man besöka Piteå?

Det finns många saker att göra i Piteå, och stadens breda utbud har något som lockar alla. Med Piteå museum kan man följa med på guidad stadsvandring och ta del av ortens nära 400-åriga historia. Via Guide Natura får man guidade upplevelser eller kurser av olika slag med fokus på natur, vildmark och ekologi. Piteå erbjuder även på en skärgård där man kan uppleva vackra kobbar och skär vid Bottenviken, och en populär attraktion är Pite havsbad där besökarna ges möjlighet till allt från vattengympa till äventyrsbad. Den som känner att det börjar kurra i magen behöver inte leta särskilt länge efter någonstans att slå sig ner. Det finns både trevliga caféer och restauranger, och världens kanske enda Paltzeria finns just här. Med genuina norrbottniska råvaror serveras både á la carte och dagens lunch – och så självklart pitepalt på alla tänkbara vis. Pitepalt är nämligen känt som Piteås ”nationalrätt” och alla har sin egen speciella favorit.

Boende i Piteå

Att hitta bra boende när man besöker staden är inte särskilt svårt. Det finns allt från camping och vandrarhem till bra och trivsamma hotell som Elite Hotell Piteå med närhet till de upplevelser man vill göra. Centralt i staden finns Sveriges första gågata där både större kedjor och småbutiker tillsammans skapar det trivsamma stämning som centrum har att bjuda på. Även nattlivet har en hel del att bjuda på för den kvällspigga.

Ta dig till Piteå

Till staden tar man sig enklast med flyg från Stockholm till Luleå eller Skellefteå flygplats. En flygresa på dryga timmen och sedan tar man sig de 50 kilometrarna från Luleå eller 80 kilometer från Skellefteå och in till Piteå. Kommunikationsmedlen erbjuder även tåg och buss.