Härliga huvudstäder

Posted by Oscar Andersson on February 12, 2014
Tips

Gillar man att resa och är ute efter spännande mål att resa till så behöver man inte resa speciellt långt då den europeiska kontinenten kryllar av spännande städer och då kanske främst i form av härliga huvudstäder.

Dublin

Den irländska huvudstaden är något av en favorit hos oss svenskar, vilket inte är så konstigt då staden ligger på det härliga Irland. I Dublin finns mycket att tillgå i form av kultur, nöjesliv runt Stephen’s Green och Temple Bar och shopping på Grafton Street med mera. Staden har också blivit framröstad som Europas vänligaste stad. Den som gillar sport kommer inte att bli besviken då det här går att se både fotboll och rugby. För ölentusiasten är Guinness-museet givetvis en självklarhet.

Amsterdam

Amsterdam i Holland är en stad som bjuder på i stort sett det mesta. Här kan man njuta av härliga promenader längs med kanalerna, eller varför inte en båttur på desamma. Ett annat bra sätt att njuta av Amsterdam är på cykeln. Staden är väl anpassad för cykling och cyklar finns till uthyrning lite varstans i staden.Amsterdam bjuder också på en hel del kultur i form av en rad olika museer och andra sevärdheter, som till exempel Rijksmuseum, Anne Frank-muséet, Rembrandt-muséet samt Van Gogh-muséet.

Wien

Den österrikiska huvudstaden är något av hela Europas kulturhuvudstad. Här finns förutom en rad imponerande kyrkor, slott och andra historiska byggnader även den berömda Spanska ridskolan, Wiener Konzerthaus samt det gamla kejserliga residenset Hofburg. Dessutom finns flertalet museer med olika inriktning. Flera av dessa ligger i det som kallas Museumsquartier där man bland annat hittar Leopoldmuseet samt Moderna museet.I staden finns också många härliga parker och grönområden att strosa omkring i, som till exempel Volksgarten och Burggarten. Wien är som bekant också känt för det gastronomiska. I staden finns många restauranger där man kan äta specialiteter som Wienerschnitzel och Leberknödelsuppe. Till efterrätt är det givetvis apfelstrudel och Sachertårta som gäller.

Berlin

Den tyska huvudstaden bjuder på mycket av det mesta och passar i stort sett alla, från den historiskt intresserade till festprissen. I Berlin finns berömda sevärdheter som Brandenburger Tor, Reichstag, Unter den Linden, Berliner Dom, Checkpoint Charlie samt Berlinmuren.Kurfurstendamm och i Charlottenburg bör den som gillar shopping definitivt besöka, framför allt om man är ute efter exklusiva och trendiga attiraljer. Gillar man däremot mer second-hand-kläder, handgjorda smycken och dylikt bör man bege sig till stadsdelen Kreuzberg, där man även hittar ett rikt utbud av barer och restauranger med all världens kök.I övrigt har Berlin blivit en av de hetaste städerna vad gäller nöjesliv, framför allt kanske i områdena kring Kreuzberg och Prenzlauer Berg där många klubbar och barer håller öppet till solens uppgång.