Örnsköldsvik

Posted by Trinity Mueller III on October 25, 2013
Tips

Höga Kusten är en kuststräcka som vi gärna kommer tillbaka till gång på gång. Naturen är här mycket mäktig och havet och landhöjningen har gjort att kusten har en dramatisk touch. Klipporna stupar rätt ned i havet och detta ger Höga Kusten sin speciella prägel. Den sträcker sig från Härnösand i söder till Örnsköldsvik i norr i Västernorrlands län.

Staden Örnsköldsvik

Storgatan Örnsköldsvik

Örnsköldsvik ligger mycket vackert i en bukt som ramas in av bebyggelse. Längst in i bukten hittar man den vackra Inre hamnen som omgärdas av Arken-komplexet. Från den inre hamnen tar du dig ut i den vackra skärgården och att besöka Ulvön och Trysunda är ett måste om du besöker Örnsköldsvik. På gångavstånd från den inre hamnen hittar du Strand City Hotell ett mellanklass hotell med en speciell hemma hos känsla. När du väl checkat in på hotellet så har du inte långt upp till stadskärnan där du hittar gallerior och butiker. Shoppa runt ett tag tills du börjar bli hungrig, det finns flera bra restauranger i Örnsköldsvik. Vi vill tipsa dig om MammaMia en anrik italiensk restaurang med mycket bra meny. Du hittar även Restaurang Public en modern småstadskrog med genomgående svenska råvaror och ett whiskysortiment utöver det vanliga. Ett kvarter bort ligger Linnea & Peter, en mysig kvarterskrog. Här hittar du en meny med riktigt bra kvalité på maten. Restaurangen känns rustik, som en fabriksmiljö. Baren är i rostfri stål och på betonggolvet står borden uppställda med sköna pinnstolar i olika färger.

Det nya Örnsköldsvik

Det byggs mycket just nu i Örnsköldsvik, och den senaste byggnaden är Ting 1. En fantastisk skapelse byggd på gamla Tingshuset i Örnsköldsvik med bland annat Gert Winberg som arkitekt. Vad som är anmärkningsvärt med hela byggnaden som är 11 våningar är att den ser ut att sväva sväva ovanpå den gamla Tingshusbyggnaden. Det har totalt blivit 51 lägenheter i hela byggnaden och genomgående är det en takhöjd på 2,75 m i stället för det vanliga 2,40 eller 2,50. 78 balkonger fördelat på 51 lägenheter gör att du kan ha uterum åt fler håll från flera lägenheter. Byggnaden i sig är iögonfallande med en färgskala som går från grönt, rött orange och gult. Ett nytänk i både konstruktion och färgval. En spännande byggnad är det i alla fall.

Att göra

Örnsköldsvik är inte den största staden i Sverige, inte ens i Norrland, men det finns en hel del att göra. För det första finns det flera pubar och dansställen för nattugglorna. Vill man göra annat än barhoppa kan man spela diskobowling på stans bowlinghall på lördag och fredagar till den nyaste musiken. Och vi måste givetvis tipsa om Paradisbadet. Med sina nya satsningar har de en fantastisk spaavdelning med bastu och bubbelpool. Deras rutschkanor håller högsta mått och för den träningssugne finns det en svalare bassäng för träning och trampolinhoppning. För mer stillsamma dagar är hamnen ett måste på sommaren. Här finns en second hand butik med café och en glassbar. Njut av solen och skvalpande vågor.

 Gågatan är ett centrerad shoppingstråk med massor av stora kedjor och små personliga butiker. Men glöm inte gatorna runt om, de håller även sin beskärda del av shoppingmöjligheter. Busstrafiken i stan är bra och samlas alla i centrum i Örnsköldsparken. Hoppa på en och se vart du hamnar. Du kan åka på samma biljett i en timme i och runt om stan. Besök Sockerbagaren i Gullänget eller köp en smaskig pizza i Domsjö.